Iedereen aan Boord
Een grote familie
Op onze school Iedereen aan Boord krijgen statushouders en asielzoekers een intensief voorinburgeringstraject aangeboden. We zijn begonnen in november 2023. En met succes! De leerlingen gaan keihard vooruit met Nederlands en de softskills die nodig zijn om je op de Nederlandse arbeidsmarkt te begeven. Daarnaast voelen ze zich zekerder en durven weer te dromen. De school voelt als een grote familie. Iedereen helpt elkaar, er is heel veel solidariteit.
Resultaten
Iedereen aan Boord in Deventer heeft aangetoond dat het effect heeft om mensen al voordat ze aan de beurt zijn voor de inburgering taalles en inburgeringsactiviteiten aan te bieden. Deelnemers komen uit hun isolement, leren snel de taal, bouwen een netwerk op en bereiden zich voor op de arbeidsmarkt.
In 5 maanden tijd zijn alle 45 deelnemers van de eerste pilot minstens 1 taalniveau opgeschoven (van alfaniveau naar A0, van A0 naar A1, van A1 naar A2, van A2 naar B1) en zijn 9 deelnemers naar werk of vrijwilligerswerk begeleid.
Wat we aanbieden
Bij Iedereen aan Boord krijgen de deelnemers het volgende programma aangeboden:
(Minstens) 6 maanden, totaal 24 uur per week les, waarvan:
- 12 uur taalles
- 3 uur begeleiding naar werk (MAP)
- 3 uur KNM (Kennis van de Nederlandse Maatschappij)
- 6 uur integratieactiviteiten (MAP)
- Cultuur
- Kennis van de stad
- Omgaan met geld
- Digitale vaardigheden
- Zelfontplooiing
- Netwerken
- Moestuinieren
- Zang
- Theater
- Etc.
Visie
Haast nog belangrijker dan de inhoudelijke aspecten, is de sfeer waarin wij lesgeven. De school heeft de uitstraling van een huiskamer en docenten en deelnemers gaan op een vriendschappelijke manier met elkaar om. Een paar hoofdpunten:
- Goede sfeer waarin iedereen elkaar helpt
- Respect voor elkaar
- Een bevlogen team
- Humor
- Persoonlijke aandacht
- Oplossingsgerichte werkwijze
- Hubfunctie: leerlingen blijven altijd welkom
- Goede samenwerking met ketenpartners
- Midden in de maatschappij
- Betrekken van Deventenaren (gastdocenten en taalmaatjes) en Deventer organisaties
Waarom heeft onze methode succes?
Misschien is het belangrijkste antwoord: omdat wij privé en zakelijk niet scheiden. Zodra je bij onze ‘clan’ hoort, doen we (in principe) alles voor je als dat nodig is. We denken altijd in oplossingen, in kansen, in mogelijkheden. We kennen de deelnemers, achtergronden en specifieke problemen. Groepsdynamiek is voor ons heel belangrijk.
Betekent dat dat je helemaal gepamperd wordt bij Iedereen aan Boord? Geenszins. We verlangen ook veel van de deelnemers. We willen dat ze op tijd komen, dat ze er vier dagen in de week de hele dag zijn, dat ze gemotiveerd zijn. We verwachten aandacht in de les en respect voor elkaar. We gaan ervanuit dat iedereen elkaar helpt. We bellen op als iemand afwezig is, etc.
Maar vooral zien we elkaar echt en schuiven we acute problemen niet af op andere organisaties.
Ondersteunend onderzoek
Het SEO rapport laat zien dat het eerder toelaten van asielzoekers op de arbeidsmarkt 2 miljard aan Nederlandse welvaart oplevert. Ook uit overig onderzoek blijkt het volgende:
-
Hoe langer asielzoekers en statushouders in de opvang verblijven, hoe langer hun integratietraject duurt en hoe slechter hun uiteindelijke taalniveau. Dit lage taalniveau is vervolgens een voorspeller voor het krijgen van een slecht betaalde baan en uitval van het werk. Met elk jaar dat iemand in de opvang verblijft, neemt de verbetering in zijn of haar taalbeheersing van de nieuwe taal met 22% procent af.
-
De psychische gezondheid van asielzoekers en statushouders verslechtert bij een lange asielprocedure.
-
Daarnaast zorgt de langdurige asielprocedure voor langere werkloosheid, waardoor mensen hun vaardigheden verliezen. Bovendien zouden werkgevers deze langere werkloosheid beschouwen als een signaal voor lage productiviteit.
-
Van alle statushouders heeft op dit moment slechts 41% 55 maanden (4,5 jaar) na het ontvangen van de verblijfsvergunning werk.
-
De lange periode van inactiviteit maakt het lastiger om inburgeraars later alsnog richting een participatiedoel te activeren.
-
In veel duale trajecten (dat zijn trajecten die taalles en werk combineren) werken partijen niet goed samen, waardoor er veel praktische obstakels zijn, zoals roosters die niet op elkaar aansluiten en een gebrek aan persoonlijke begeleiding.
-
De kosten van mensen in de asielopvang voor het COA zijn €28.000 per persoon per jaar.
-
De kosten van mensen met een uitkering zijn voor een gemeente €20.000 euro per persoon per jaar.
Meer weten?
Wilt u meer informatie of wilt u een bezoekje aan onze school brengen? Dat kan. Neem contact met ons op.